از اول هفته جاری تاکنون قیمت دلار ۱۳۰تومان و در فاصله دوروز دوشنبه و یکشنبه قیمت دلار ۱۰۰تومان افزایش یافته است.
به گزارش حدیدنیوز؛ از اول هفته جاری تاکنون قیمت دلار ۱۳۰تومان و در فاصله دوروز دوشنبه و یکشنبه قیمت دلار ۱۰۰تومان افزایش یافته است. دلالان بازار منوچهری هدفمندی یارانهها و حرکت آرام دولت برای افزایش تدریجی قیمت ارز مبادلهای را مهمترین دلیل هیجانیشدن بازار ارز میدانند. اگرچه نوسان در بازار ارز و جهش قیمتها مانند روزهای پرهیجان سال گذشته نیست، اما چندروزی است که قیمت تابلوهای صرافیها در خیابان منوچهری مدام بالا میرود و گاهی طی یکروز ۲۰تومان به قیمت دلار اضافه میشود و گاهی مانند دوروز گذشته حدود ۱۰۰تومان. روز دوشنبه قیمت دلار در بازار آزاد سههزارو۲۱۵تومان بود که یکروزه صدتومان به قیمت آن اضافه شد و در روز سهشنبه هر دلار بازار آزاد سههزارو۳۱۵تومان شد. به گفته دلالان بازار منوچهری، اینبار جهش قیمتها مانند سال پیش متاثر از اخبار سیاسی نیست و تنها دلیل اقتصادی دارد؛ اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها مهمترین عامل تغییر قیمتهاست و پس از آن ریزش بورس هم موثر است. حرکت تدریجی ارز مبادلهای هم به نحوی دیگر بر این جریان افزایشیشدن قیمتها موثر است.
دوباموهوای دولت؛ افزایش و کاهش سود بانکی
کسری یکی از فروشندگان ارز در بازار منوچهری است. منتظر میمانم تا یکی، دو تلفنش را تمام کند و جواب یکی، دونفر از مشتریها را بدهد. میگوید قیمتها در نوسان است اما شاید بعید باشد که بازار هیجانی مانند هیجان سال پیش را تجربه کند. صرافیها دلار را سههزارو۲۹۰تومان میخرند و سههزارو۳۱۰ تا ۱۵تومان میفروشند. قیمتی هم که خودش به یکی، دونفر از مشتریها میدهد روی سههزارو۳۰۰تومان تا سههزارو۳۱۰تومان در نوسان است. دوباره تلفنش زنگ میخورد. جواب میدهد و قاطعانه میگوید که فعلا قصد فروش ندارد و امروز و فردا فقط خریدار است. میگوید درست است که چندروزی است بازار هیجانی شده و قیمتها مدام در حال بالاوپایینشدن است، اما این نوسان اندک است و جهشی نیست. برای ما که بلد کاریم این چراغی است برای خریدن اما تنها تا حد محدودی. الان دقت کنید افرادی که از پایههای ثابت بازار هستند تنها در حال خریدن هستند و برخی از تازهواردها دارند دلارهایشان را میفروشند. دلیلش هم این است که وقتی قیمتها ۲۰، ۳۰تومان بالا میرود نشان میدهد ارادهای در پشت افزایش قیمتها وجود دارد و این روند آرام صعودی فعلا ادامه دارد، اما وقتی که قیمتها یکباره ۲۰۰تومان جهش دارد ما هم محتاط میشویم چون آن بازار هیجانی است اما این بازار را نگاه کنید؛ آرام است. همه دارند بر اساس ارادهای خارج از بازار آرام خریدوفروش میکنند. میگوید به نظر میرسد دولت اراده کرده است که دلارها را از بازار جمع کند. وقتی قیمت پایین است یا نوسان ندارد، کسی هم برای فروش ترغیب نمیشود، اما وقتی قیمت سههزارو۲۰۰ یا ۳۰۰ میشود عدهای دلارهایشان را میفروشند. بهخصوص افرادی که دلار سههزارو۳۰۰تومانی خریده بودند و با کاهش قیمتها حس کردند متضرر شدهاند الان وارد بازار میشوند. کمی که بالاتر بروید افراد بیشتری دلارهای خانگی خود را میفروشند. تاکید میکند که دولت کسری بودجه دارد، خودشان اعلام کردند انتظار داشتهاند ۱۰میلیوننفر از دریافت یارانه انصراف دهند اما تنها پنجمیلیون انصرافی داشتهایم. این کسری بودجه بر بازار تاثیر میگذارد. رییسکل بانکمرکزی گفت سود بانکی افزایش یافته مردم پولها را از بازار ارز به بانکها بردند یا وارد بورس کردند اما حالا هم بورس مدام در حال ریزش است و هم وزیر اقتصاد گفته قرار است سود بانکی را کم کنند. خب طبیعی است که وقتی آن بازار در خطر باشد، این بازار جان میگیرد.
ارز مبادلهای گران شد، ارز آزاد هم
محمود، فروشنده دیگری است. با نکتهسنجی میگوید قیمتها در بازار ارز مبادلهای بالا رفته است. این افزایش قیمت بر بازار آزاد تاثیر میگذارد. یادآوری میکنم که قیمت ارز مبادلهای هرگز افزایش قابلتوجهی نداشته و همیشه این افزایش قیمت در حد چندریال ناقابل بوده است. میگوید شما که باید این چیزها را بدانید. بروید قیمتها را خوب پیگیری کنید. همین ارزی که یکی، دوریال، یکی، دوریال بالا میرفت، در دو، سهماه گذشته در مجموع ۷۰تومان افزایش یافته است. ۷۰تومان قیمت بالاوپایین در بازار آزاد چیزی نیست اما در بازار مبادله چرا. این حرکت معنادار است. دولت دارد آرامآرام ارز مبادلهای را افزایش میدهد. ما هم این نکته را گرفتهایم دیگر. آن قیمت که بالا برود یعنی این قیمت هم باید بالا برود. حق هم دارند. کسری بودجه دارند. از همین جابهجایی اندک قیمت دلار و مابهالتفاوت آن درآمد قابل ملاحظهای به دست میآید. مگر آن دولت نبود با یکبار بالاوپایینکردن بازار، یارانهها را پرداخت میکرد. بالاخره ابزارها بسیار است.
دلیل هدفمندی است و دیگر هیچ
سروته حرفش همین است و مدام هم تاکید میکند که اگر سال گذشته توافقات ژنو و اظهارات سیاسی خیابان استانبول را تکان میداد اما اینبار همه موضوعات اقتصادی است و هدفمندی یارانهها هم که سردمدار است. قیمت آبوبرق که گران شده. بنزین هم که قرار است گران شود. همه منتظرند ببینند چه اتفاقی میافتد. از آن طرف هدفمندی بورس را هم تحتتاثیر قرار داده و وقتی بورس ریزش کند، کار و کاسبی ما اینجا رونق میگیرد. به قول کارشناسان بازارهای واسطه و غیرمولد! قیمت بنزین البته باید تا یکی، دوروز دیگر تعیینتکلیف شود. آنکه درست شود این نوسانات هم کمتر میشود. تا آن روز حتما قیمتها همینطور بالا میرود. چون این یک موضوع روانی است. جالب است که وقتی قیمتها پایین میآید کسی خرید نمیکند و همه محتاط میشوند، اما تا قیمتها بالا میرود همه گمان میکنند روند صعودی ادامهدار خواهد بود و همه خریدار میشوند. نمیدانم که قیمتها چه میشود، اما ما سرخط روند قیمتها را از بازار ارز مبادلهای میگیریم. تا وقتی قیمتها آنجا کمکم بالا برود ما هم میدانیم که اراده بر افزایش قیمت ارز است. حرکت آن بازار که کند یا متوقف شود ما هم میایستیم.
افزایش ۷۰تومانی قیمت ارز مبادلهای در دولت یازدهم
از مهر ۹۱ که مرکز مبادلات ارزی راهاندازی شد و ارز مبادلهای وارد چرخه معاملات ارزی شد، قیمت انواع ارز در این مرکز همواره یکسان و نوسانات در محدوده چندتومان در نوسان بوده است. از زمان تاسیس مرکز مبادلات ارزی قیمت دلار افزایش بسیار محدودی داشت. به نحوی که پس از پشتسرگذاشتن نوسانات اولیه، طی حدود هشتماه قیمت دلار مبادلهای افزایش ۲۰تومانی داشت، اما در همین مدت مشابه در دولت یازدهم قیمت ارز دولتی ۷۲تومان افزایش داشته است. دولت دهم در تمام مدت فعالیت این مرکز تلاش بر ثبات قیمتها در بازار مبادلاتی داشت. از طرف دیگر نوسانات قیمتی تنها مربوط به دوماه اول تاسیس مرکز بود که قیمت دلار از دوهزارو۴۰۴تومان آغاز شد و دوماهه با حدود ۵۰تومان افزایش به دوهزارو۴۵۲تومان رسید، اما پس از آن آذر سال ۹۱ تا مرداد سال ۹۲ نوسانات دلار در حد دو تا سهتومان بود و قیمت دلار در بازار مبادلهای همواره در حوالی دوهزارو۴۷۰تومان در چرخش بود، اما با رویکارآمدن دولت جدید قیمت ارز، در یک حرکت بسیار کند و تدریجی، روند صعودی گرفته و افزایش یافته است. بهنحوی که در زمان رویکارآمدن سیف قیمت ارز مبادلهای دوهزارو۴۷۸تومان بود و تا اردیبهشت سالجاری به دوهزارو۵۵۱تومان رسیده است؛ امری که نشان میدهد دولت جدید درصدد افزایش آرام قیمتها در این بازار است و تلاش دارد با یک حرکت بسیار کند، هم قیمتها را تغییر دهد و هم تاثیر محسوسی بر بازار نگذارد، اما دلالان بازار آزاد معتقدند که این افزایش خزنده را رصد میکنند و همین موضوع محرکی برای افزایش تدریجی قیمتها در بازار آزاد هم است. http://hadidnews.com/vdciwpar.t1a3u2bcct.html